Wesseldijk

Wil jij je C1 rijbewijs halen om de komende jaren in een camper rond te kunnen trekken door Europa? Je bent in dat geval niet de enige! Steeds meer mensen kiezen voor een vakantie in hun camper. Dit betekent niet, dat iedereen met een camper ook dit type rijbewijs gehaald moet hebben. Het C1 rijbewijs is namelijk enkel verplicht, wanneer je een camper van minimaal 3.500 kilogram wilt gaan besturen. Mocht de camper lichter zijn dan dat, dan is het rijbewijs geen vereiste Het leuke aan dit rijbewijs is dat deze niet alleen geldig is voor het besturen van een camper. Je kunt het rijbewijs ook gebruiken om een kleine vrachtwagen van 3.500 tot 7.500 kilogram te mogen besturen.

c1 rijbewijs halen

Vereisten voor C1 rijbewijs halen

Je C1 rijbewijs halen begint logischerwijs bij het zoeken naar een geschikte rijschool. Er zijn verschillende rijscholen die rijlessen voor dit rijbewijs aanbieden. Vaak kun je naast het camperrijbewijs ook diverse andere rijbewijzen halen. Denk bijvoorbeeld aan het rijbewijs voor het rijden met een zware aanhanger, een rijbewijs om op een trekker te mogen rijden, enzovoorts. Voor het behalen van dit rijbewijs dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Het is daarbij belangrijk om te weten, dat het rijbewijs een geldigheidsduur van vijf jaar heeft.

wesseldijk

Theorie en praktijk als onderdeel van je examen

Het camperrijbewijs bestaat normaliter uit drie onderdelen. Er wordt twee keer getoetst of je de theorie rond de camper en kleine vrachtwagens snapt. Een eerste examen is gericht op de techniek en verkeer, de tweede op de administratie rond een camper of kleine vrachtwagen. Nadat je het theoriecertificaat behaald hebt, kun je deelnemen aan het praktijkexamen. Hierin wordt getoetst of je de camper of kleine vrachtwagen op een professionele en vooral veilige manier kunt besturen. Mocht je ervoor kiezen om ook je Code 95-certificaat te behalen, dan dien je diverse andere toetsen af te leggen. In veel gevallen is dit echter niet noodzakelijk.