Het komt steeds vaker voor dat een AED gebruikt moet worden. Een AED, ook wel bekend als een Automatische Externe Defibrillator, is een apparaat waarmee iemand in de eerste minuten na een hartstilstand nog gereanimeerd kan worden. Ook binnen bedrijven komt het veel voor dat er een AED op verschillende afdelingen te vinden is. Met een AED cursus van G4S leer je dit apparaat toe te passen in levensbedreigende situaties zoals een hartstilstand. Hoe werkt een AED en wat leer je precies tijdens de cursus? Dat lees je hier.

AED cursus: leren hoe een AED werkt

Na een hartstilstand heeft het hart vaak ritmestoornissen waardoor het op een ongecontroleerde manier beweegt. In deze fase kan een AED worden toegepast: de elektroshock die een AED voortbrengt kan het hart resetten. Dit kan ervoor zorgen dat het normale ritme van het hart weer wordt herstelt. Na een hartstilstand is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen met een AED, zodat de kans op overleven groter wordt. Met een AED cursus leer je onder andere hoe je een AED gebruikt.

Iedere AED heeft twee elektroden die je op de borst van het slachtoffer moet plakken. Met de elektroden op de borst kan een AED de huidige status van het hart analyseren. Op basis van de analyse wordt aangegeven wat de volgende stap is. In de meeste gevallen adviseert de AED om het hart te defibrilleren. Het is handig om te weten welke soort AED in jouw bedrijf aanwezig is. Er zijn twee soorten AED’s: automatische en halfautomatische. Een automatische AED brengt zelf de schok toe aan het slachtoffer. Bij de halfautomatische AED moet de gebruiker zelf de knop indrukken voor het toedienen van de schok. Met een AED cursus leer je om te gaan met alle gevallen.