Goed matras kopen

Het is bijzonder hoe we pijn aan gewrichten en spieren altijd wijten aan sport, te weinig beweging of voeding. De meest voor de hand liggende oorzaak slaan we vaak over: je matras. Want of je een pocketvering matras, latex matras of schuimmatras in huis hebt, maakt veel uit voor je nachtrust. Ieder lichaam is namelijk anders.

Schuimmatras

Lengte, gewicht en voorkeur

Voor je de deur uit rent om een nieuw matras te kopen is het handig om een aantal zaken voor jezelf op een rij te zetten:

  • houd ik van een hard of juist zacht matras?
  • wat is mijn lengte en gewicht?
  • heb ik het snel warm of juist gauw koud?

Deze factoren zijn het belangrijkst bij het uitzoeken van een matras.

Traagschuim

Rug- en nekklachten

Wanneer je last hebt van gewrichten en spieren zegt je gevoel dat een zacht matras fijner is. Het kan echter ook de oorzaak zijn dat je pijn hebt. Een pocketvering matras is bijvoorbeeld een stuk steviger dan een gemiddeld schuimmatras, maar is daardoor wel meer geschikt voor mensen die goede ondersteuning nodig hebben.

Je lengte en gewicht maken ook uit bij je matraskeuze. Sommige matrassen hebben een maximale draagkracht om hun comfort te behouden. Voor elke gewichtscategorie is wel een goed matras te vinden. Daarnaast is je lengte ook belangrijk in de keuze. Wanneer je bijna twee meter lang bent, is een matras van twee meter wellicht oncomfortabel. Je ligt namelijk nooit precies bovenaan je matras en komt dan dus al snel met je voeten over de rand aan de onderkant.